FAQ- Ofte stilte spørsmål

Hva gjør en hagedesigner og hvorfor trenger jeg en?

En profesjonell designer hører på dine ønsker og behov og legger til kreativitet og romslig design for å skape en uteplassen som passer deg. En god designer har også gartnerutdannelse og vil kunne sette sammen plante kombinasjoner som passer klimaet, jorda, din hage og dine preferanser. Når du jobber med en hagedesigner er ting godt planlagt på forhånd for å unngå feil som kan koste mye penger og sparer tid på sikt. Gjennom designer prosessen med meg får du en klar ide på hvordan hagen din vil se ut før den er konstruert , du vil også få detaljerte tegninger som anleggsgartneren din kan bruke for å bygge det. Det å ha en plan gir selvtillit og forsikring om at hagen blir akkurat slik du drømmer om. 

Hvordan er du forskjellig fra en anleggsgartner?

Akkurat sånn som en byggmester kan få en arkitekts tegning til å bli en fantastisk bygning, er anleggsgartnere eksperter på å få en hagedesigners tegninger til å bli et flott hage i virkeligheten. Et profesjonelt tegnet hagedesign gjør det tydelig og klart for anleggsgartneren hvordan hagedesigneren og du har planlagt at det skal se ut. Når designet er komplett er det opp til deg hvem du ønsker at skal bygge hagen din, men jeg kan henvise deg til profesjonelle som kan bygge alt eller spesifikke elementer av hagen din.  

Jeg vet akkurat hvordan jeg vil ha det, trenger jeg en designer?

Ikke nødvendigvis. For noen jobber vil en anleggsgartner være alt du trenger, når du bygger et nytt gjerde, en ny terrasse, en pergola, en sykkelbod eller montere ny plen. Noen anleggsgartnere kan også lage oppsett ved å sette flere elementer sammen. Men en designers ferdigheter går ut på å få disse elementene til å jobbe godt sammen slik at hagen fungerer bedre i det lange løp.

Også ut fra hagetegninger, kan en anleggsgartner lettere regne sammen priser for nødvendig materialer for å gi deg den beste prisen og som i tillegg gjør det lettere for deg å sammenligne tilbud fra forskjellige anleggsgartnere. Eller kanskje du foretrekker en klar plan slik at du unngår overraskelser på veien.  

Hvordan velger jeg en designer?

Det finnes mange hagedesignere der ute og pris er ikke det eneste som burde tas i betraktning når det kommer til å ansette en hagedesigner. Det er viktig at du og hagedesigneren er på samme plan, da dere kommer til å jobbe tett på hverandre for å oppnå din hage drøm. En hagedesigner må kunne lytte godt på dine ønsker og ha god kommunikasjon. Jeg gir nye kunder en oversikt over designer prosessen og viktige milepæler, så de vet nøyaktig hva de kan forvente seg av prosessen. 

Hvilke type hager designer du?

Hagene jeg designer pleier å være for familie hjem eller takhager i byen. De fleste av mine kunder er profesjonelle med familier som setter pris på tid med familien og verdien av et godt design med bruk av materialer av høy kvalitet.

Er hagen min for liten?

En god designer gjør det beste ut av den plassen du har, slik at det blir en praktisk og vakker plass du kan bruke i mange år. Med mindre hage er detaljer enda viktigere da hver centimeter teller.

Hva er prosessen for dine hagedesign?

Ser her for prosessen og kontakt gjerne meg for å sette i gang.

Gir du tilbud på befaring?

Tilbudet sendes når jeg har en bedre forståelse av prosjektet. Vi kan avtale en befaring i hagen eller ofte kan jeg få et godt inntrykk av hva du ser etter hvis du sender meg detaljer og bilder på e-post. Uansett vil jeg finne ut hva du ønsker å oppnå, og jeg skal vise deg min typiske prosess slik at du vet hva du kan forvente. Jeg er ikke i stand til å gi designideer eller skisser på det tidspunktet, da disse vanligvis utvikles og endres når jeg har brukt mer tid på å jobbe med detaljplanen for hagen din – etter at du har akseptert  tilbudet. 

Når er den beste tiden å bestille hagedesign?

En hage kan bli designet når som helst på året! I de fleste tilfeller kan ikke en hage bli designet og bygget samme året. Gode anleggsgartnere er ofte fullbooket når våren kommer, så selv om du har et design ferdig til våren er det ikke sikkert du finner en ledig anleggsgartner før til høsten. Så jeg anbefaler at du tar kontakt med meg minst ett år før du tenker å få drømmehagen på plass. Mange klienter kontakter meg på slutten av sommeren eller høsten slik at planleggingen er ferdig før det nye året og kan begynner å bygge hagen på våren.

Designer prosessen tar normalt sett 2-4 måneder. Det kan ta noe lengre tid med et mer komplisert design og min tilgjengelighet på det gitte tidspunktet.

Hvor mye koster det?

Det er viktig at du har et klart budsjett over hvor mye du tenker å bruke på hagen din før vi begynner designer prosessen. En kvadratmeterpris på mellom KR 1000 – 2000 er en grov beregning av totalkostnad for et fullt hagedesign bygget opp fra grunnen av. Hvert prosjekt er unikt men avhenger av mange forskjellige faktorer slik som, kompleksitet, materialvalg og hvilke funksjoner som er inkludert i designet.
Når designet er komplett kan du selv velge hvor raskt du ønsker å bygge designet og kan spre byggingen utover slik at kostnadene ikke blir så mye på en gang, eller du kan velge å bygge det selv.  

Hvilke områder designer du til?

I hovedsak Oslo og omegn, men hvis du er i et område utenfor Oslo så kan det fortsatt være mulighet for at jeg kan hjelpe deg, så bare ta kontakt med meg. Send en forespørsel via kontaktskjema, gi meg detaljer over hagen din (inkluder bilder) med en beskrivelse av hva det er du ønsker å oppnå med hagen din.

Tilbyr du vedlikeholdspakker?

Som en del av design pakken, mottar du du en vedlikeholdsplan for alle planter i hagen sånn at du eller anleggsgartneren kan vedlikeholde hagen. Planter bruker to sesonger på å slå seg ned og 3-5 år før de har nådd full størrelse. Jeg tilbyr årlig vedlikehold besøk og kan også tilby stell i spesielle perioder slik som ferier når du ikke har tid til å passe på hagen selv.  

Leverer du planter og planter du dem?

Min planteplan inkluderer navnene og antall av alle planter i din nye hage, slik at du kan kjøpe planter fra din favoritt butikk hvis du vil. Jeg kan også ordne planter fra pålitelige planteskoler og passe på at de blir levert når hagen er klart noe som gjør prosessen lekende lett. Avhengig av størrelsen på hagen, kan jeg selv gjør plantingen for en ekstra kostnad.

Kan du tilby tips når det kommer til planting?

Hvis du ikke trenger et nytt hagedesign med ønsker tips til plante design, kan jeg lage beplantningsplan for ditt nye blomsterbed eller for allerede eksisterende blomsterbed som kan komplimentere dine planter.

Kan du søke om tillatelser til kommunen?

Jeg kan ikke hjelpe deg med søknader for bygninger eller hageelementer som, men ikke begrenset til, støttemurer, pergola eller vesentlige endringer av terreng. Klienten er ansvarlig for å ta kontakt med kommunen og innhente nødvendige tillatelser til alle hageelementer som krever tillatelse i sin lokalitet.

Hvordan er du kvalifisert til å hjelpe meg?

Jeg har diplom-grad i hagedesign fra The Inchbald School of Design i London som er den eldste hagedesign-skolen og pioner i hagedesign trening i England. I tillegg studerte jeg hagebruk og plantevitenskap ved ‘The Royal Horticultural Society’. Med ca. 300 læringstimer, ga kurset meg en god forankring i plantekunnskap som konsoliderer designopplæringen min, slik at jeg kan gi god råd til kundene mine.

Med mitt årlige medlemskap hos SGD deltar jeg jevnlig på profesjonell trening og workshops for å fortsette å lære og holde meg oppdatert på industriens standarder.