Gjør deg hagen klar til vinteren nå!

Våren har kommet, det er offisielt! Men før vi sier farvel til vinteren helt, bruk denne tiden til å ta en grundig titt på hagen og se om du kan gjøre det mer attraktivt i vintersesongen. Det er ikke den mest åpenbare tingen å gjøre når våren er rundt hjørnet. Men senvinteren, når hagen er bar uten forstyrrelser av fargerike blomster og løvverk, er det perfekte tidspunktet for å vurdere hagen din. I tillegg kan du bruke resten av året på å planlegge, så, dyrke og plante i god tid slik at det er klar neste vinter.

Her er noen måter du kan optimalisere vinter hagen din på.

Velg større/høyere planter

En god start er å legge til flere busker og trær i hagen din. Bunndekkende stauder vil bli dekket av snø, så vurder å inkludere trær, større prydbusker og høyere stauder for å få fine former og fokuspunkter i hagen din.

Strukturelle busker og hekk

Det kan skape et rammeverk av sterke former og fokuspunkter i hele hagen som står i kontrast til det hvite snøteppet. Disse kan være eviggrønne hekk som Barlind & Tuja, individuelle bartrær og eviggrønne busker i naturlige former eller klippet tett. De fleste nåletrær og busker kan finnes i forskjellige grønne nyanser og naturlige veksten har fine former og krever ikke beskjæring for å opprettholde. Barlind (Taxus) eller Buksbom (Buxus sempervirens) busker kan klippes til forskjellige former som kuler og pyramider.

Noen av eviggrønne busker har glinsende dekorative blader som gir interesse gjennom de mørkede månedene. Eksempler er Laurbærhegg (Prunus laurocerasus) eller Mahonie (Mahonia aquifolium) med taggete blader.

Bøk (Fagus sylvatica) er en løvfellende hekk som beholder bladene over vinteren. Bladene blir brunlige og hengede på planten til frisk ny vekst dukker opp om våren. Blodbøk som har vanligvis dyprød/plommefarget blir litt dypere brune.

Løvfellende busker som Alperips (Ribes alpinum) er også nyttige når hekker klippes, selv når de er nakne, da deres tette grener gir definerte former.

Vurder også busker og trær podet på stamme med buete greiner med overhengende vekst, som Hengemispel ‘Hagen’ (Cotoneaster praecox). 

Prydgress

Mange sorter bør bli stående over vinteren for å dra nytte av sine sterke vertikale eller avrundede former og varmetonede blomsterhoder som kontrasterer fint mot det vinterlige landskapet og fanger den lave vintersolen og frosten. Fagerrørkvein (Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’) står høyt selv med mye snø og Blåtopp (Molinia caerulea) har mykere luftige frøhoder med kobberaktige aksenter som gir også en verdifull matkilde for fugler.

Tørkede blomster

Når blomstene har falmet, har noen prydbusker og stauder sterke stengler, frøhoder og blader som danner sterke arkitektoniske elementer i hagen og er silhuetter i vintersolen. Så i stedet for å beskjære alt det døde plantematerialet fra hagen, kan disse elementene gi interesse gjennom vinteren. F.eks Vierhortensia, Syrinhortensia (Hydrangea aborescens, Hydrangea paniculata), Kuletistel (Echinops) og Duehode (Chelone oblique).

Bark og greinformer

Sett planter med fine fargeraksenter. Noen busker som avslører seg bare når alle bladene faller. Villkornell ‘Winter Beauty’ (Cornus sanguinea) og det Japanske lønnetreet Korallbarklønntre Sango kaku (Acer) som har rødlige kvister. Andre planter har interessante teksturer eller former f.eks Vrihassel ’Contorta’ (Corylus avellana) forvandles til en fantastisk skulptur med vridde greinformer og Neverkirsebærtreet (Prunus serrula) har mørkerød avskallet bark. Disse plantene kontrasterer godt mot grønne eviggrønne busker eller hvit snø.

Bær og rakler

Se etter planter som har bær, rakler eller kongler som henger over vinteren og ser attraktive ut dekket med frost. Eksempler: Rogntrær (Sorbus aucuparia) har gule, hvite eller røde bær, Kristorn ‘Heckenstar’ (Ilex x meserveae), hekkplanten Hagtorn (Crataegus monogyna), Hassel og Or med hunn- og hannrakler.

Pynt opp hagen

Planter er ikke den eneste måten å gjøre hagen din mer attraktiv på. Du kan bruke høye dekorative elementer som espalier eller plantestøtter som obelisk-espalier i rustfarge og dekke dem med lys. Eller du kan til og med legge til fargerike tilbehør som møbler, krukker, lykter eller skulpturer.

Så neste gang du er på hagebutikken, lur på hvordan en plante du finner kan se ut om vinteren og se hva den kan bidra med til hagen din hele året rundt.

Del innlegg

Vil du ha mer nyttig informasjon direkte til innboksen din?

Få bloggartikler så snart de er publisert, samt hagedesigntips og råd med nyheter om produkter av og til. Du kan melde deg av når som helst.

Vil du ha mer nyttig informasjon direkte til innboksen din?

Få bloggartikler så snart de er publisert, samt hagedesigntips og råd med nyheter om produkter av og til. Du kan melde deg av når som helst.