Det finnes ikke noe bedre syn enn fargerike blomstrende planter etter en lang vinter. Høsten er en fantastisk tid å forbedre for tidlig vår i hagen din. Fra og med september og frem til det er frost på bakken er det perfekt tid for å plante blomsterløk. Kaldt vær mellom 5-10 grader simulerer blomsterløken til å vokse.
Her er en guide med tips om hva du kan dyrke hvor, løsninger for å fikse problemer du kan oppleve når du dyrker løk og noen designtips for å få de beste skjermene. (Alle løk er oppført med sine botaniske navn.)

Hvilke blomsterløker kan plantes?
Hagens tilstand bestemmer hvilke blomsterløker du kan plante:
– Mengde sollys hagen din får. Mange blomsterløker trives best i sitt naturlige element som ofte er varme og solfylte områder. Men det finnes også mange blomsterløker som foretrekker mer skygge og kaldere områder, slik som skogområder. Fritillaria melagris, Erythronium dens-canis, Lilium martagon, Anemone blanda.
– Type jord. De fleste blomsterløkene vokser best i løs og lett jord, mens andre trives best i tyngre eller leirjord, så lenge som det er godt drenerende. Camassia, Muscari armeniacum og Trillium fungerer alle bra i tyngre jord. Men blomsterløker trives ikke i myrete eller blaut jord, da fuktighet råtner løken. Så hvis du har denne typen jord, plant løkene dine i krukker eller plantekasser.
– Utsatte hager. Velg dverg eller korte varianter eller de med sterk stilk som er vant til sterke vindforhold.
Planting tips
- Plant blomsterløkene med engang du får dem
- Plant blomsterløk 2-4 uker før frosten kommer så de rekker å danne røtter og etablere seg selv
- Sjekk hvor dypt hver enkelt blomsterløk skal plantes
- Unngå løk som er skadet, skrumpne, myke eller mugne
- Plant blomsterløkene forsiktig i bakken med den spisse enden opp
- Vann blomsterløkene dine etter du har plantet dem, hvis jorden er tørr. Dette lager god grobunn fra begynnelsen og utviklingen av en sunn og sterk rot.

Plante blomsterløk i blomsterbed
Plant løkene i riktig dybde omtrent 2-3 ganger høyden av blomsterløken og fordelt med minst to ganger blomsterløkens bredde. Det ser bedre ut å plante i klynger enn enkelt planter mellom andre plantene. Ikke trykk jorden for hardt ned etter planting. Hvis du planter flerårige tulipanløker så plant dem dypt, minst 10 cm jord på toppen. Når blomstene begynner å falme, kutt dem av, men la stilkene stå slik at løken kan fokusere på å sette energi tilbake i løken.

Plante blomsterløk på plenen
Noen blomsterløker passer naturlig sammen med gress eller i skogsområder, under løvtrær. Det er lettere å etablere nye løker ved å plante dem i områder som ikke er så ofte brukt eller klippet. For å plante små løker i gress, bruk en hagegaffel til å lage hull i torven. Som en generell tommelfingerregel bør hullene være omtrent 3 ganger dybden til løkene. Til slutt fyller du igjen hullene med jord og vanner dem i. Den beste måten å plante større løker på er å løfte en strimmel med torv og strø løkene under.
Disse løken kommer tilbake år etter år og vil spre seg hvis de blir stående uforstyrret. For en mest naturlig effekt, kan du spre dem tilfeldig og bruke begrenset nyanser av farger. For at blomsterløkene skal gro tilbake, er det viktig at ikke plenen blir klippet før blomsterløkene er ferdig blomstret og løvet har blitt brunt. Dette gjør at blomsterløkene tar energien fra løvet og lagrer den i blomsterløken for neste år. F.eks: Puschkinia scilloides, Tulipa clusiana, Crocus tommasinianus, Scilla siberica.

Plante blomsterløk i potter
– Fyll basen med dreneringskuler eller knuste potteskår for å hjelpe med drenering.
– Den normale avstanden mellom tulipanløkene gjelder ikke når man planter i blomsterpotter og de kan være nesten rørende. For å oppnå blomstring over en periode på mange uker med forskjellige løker som blomstrer til forskjellige tider, er den vanlige måten å lage en blomsterløk ‘lasagne’. De største blomsterløkene som blomstrer sist går på bunnen etterfulgt av et jordlag, og så videre, til det siste topplaget med de minste løkene som blomstrer først. Men en annen metode er å plante dem tett på samme nivå. Løkene vil komme opp i henhold til blomstringstiden, så det er ikke viktig å ha forskjellige dybder. Denne metoden ser ikke ut til å gi den samme endelige effekten og så det er litt enklere.
– Fukt jorden og sett på utsiden på et skjermet sted. Hvis værmelding sier at det skal bli mye regn, kan du dekke blomsterpotten for å unngå at den får for mye vann før våren. Å gruppere flere potter sammen vil også hjelpe dem å holde seg varme men et lag med snø er bra da det isolerer løkene og hydrerer jorden når den smelter.
– Om våren ikke la pottene tørke ut. Sjekk ved å stikke fingeren dypt ned i jorden og vann regelmessig.

Problemer med dyrking av blomsterløk
– Ingen blomster: Det kan være resultatet av å ha plantet blomsterløkene for grunt, i jord som er for tørr. Eller at blomsterløkene har blitt plantet for seint (påskeliljer) eller for tidlig (tulipaner). Hvis jorden ikke dreneres godt nok, kan det resultere i råtne blomsterløker og sopp.
– Hemmet vekst: Mangel på vann hemmer veksten av blomsterløker. Så fort du ser at blader titter gjennom, må du vanne jevnt slik at ikke jorden tørker ut. Hvis våren er tørr, og jorden har tørket ut etter at snøen har smeltet vekk, kan du gi vann til jorden.
Kan rådyr og løker sameksistere i hagen?
Det finnes noen løsninger slik at du fortsatt kan dyrke løker selv om du har hyppige besøk fra rådyr:
– Velg blomsterløker som ikke rådyrene liker å spise, slik som Galanthus nivalis, Chionodoxa, Crocus, Eranthis hyemalis, Muscari armeniacum
– Plant blomsterløkene inni og rundt andre blomsterløker som avgir en lukt rådyrene avskyr og i tillegg vil de ikke spise. F.eks: Allium, Leucojum vernum, Scilla siberica, Narcissus, Fritillaria imperialis
– Bruk en kjøpt eller hjemmelaget anti rådyr spray på og rundt plantene du ikke ønsker at rådyrene skal spise.
– Vokse blomsterløk i potter beholdere nær huset. Rådyr kan allikevel leite de frem etter en lang vinter men det er ikke så sannsynlig at de kommer i nærheten med mindre de er desperate.
Det er ofte sånn at de blomsterløkene som ikke rådyrene liker, er også gjerne lite attraktive for skadedyr. Legg hønsenetting over beholderne til bladene vises for å unngå at skadedyr graver seg inn og spiser blomsterløkene. I blomsterbedene dine drysser du litt kajennepepper over toppen av jordet hvor løken er!

Næring til blomsterløkene etter planting
Begynn med gjødsling så fort bladene begynner å titte frem. Gi blomsterløkene dine flytende gjødsel med høyt kaliuminnhold, slik som tomatgjødsel hver 7-10 dag. Eller gjødsel granulat med sakte frigjøring kan smøres inn i de øverste centimeterne av jorden og unngå kontakt med det nye løvet.
Lagring av flerårige blomsterløker
Noen ganger vil du ønske å flytte flereårige blomsterløkene fra posisjonene deres. Det er viktig å gjøre dette når løken er i dvale eller etter blomstring. Etter blomstring, kan du flytte blomsterløken over i en midlertidig blomsterpotte med jord og vanner dem i. Når bladene har blitt brune, kan du fjerne bladene og alle spor av jord fra blomsterløken. Lagre dem i et mørkt, kaldt og tørt sted (trygt fra skadedyr) før du planter dem på nytt til høsten.

Designe med blomsterløk
– Blomsterløker gjør best inntrykk når de er plantet i store grupper (minst 15) eller i klynger enn enkelt planter. Selv 10 stykker i en blomsterpotte gir ikke den beste effekten, så kjøp så mange du kan.
– Ikke bare ta farger i betraktning: Kombiner blomsterløker av forskjellige høyder
– Design en kombinasjon av blomsterløk som fortsetter å gi deg farger gjennom hele sesongen
– Hvis du ønsker å bruke tulipaner som en snittblomst, kan du velge varianter med lengre stilk, minst 40 cm.
– Tre gode effekter av masseplanting med tulipaner:
- Plant en type blomsterløk i en fargeblokk
- Plant i tilfeldig mønstre med en miks av forskjellige farger, du kan velge farger som komplimenterer hverandre eller clash sammen dristige farger.
- Velg 2 komplementære farger og sett inn en tredje farger som enten er lysere eller mørkere som et midtpunkt.
– La falmende allium blomster stå for å skape attraktive vertikale aksenter i plantingen.
– Hvis du ikke har hatt mye suksess med flerårige tulipanløker, kan du prøve å plante dem rundt basistrærne, noe som kan passe dem bedre fordi jorden vanligvis er tørrere der.
– De fleste tulipaner dyrkes kun for det året. Men hvis du ønsker at tulipanen skal komme tilbake flere år, kan du velge varianter som viltulipan (botanisk), viridiflora, darwin hybrid, greigii og kaufmanniana.
– Vårblomstrende blomsterløk kombineres godt med stauder og prydgress i blomsterbed. Blomsterløker er et tegn på at våren er kommet. Når sommeren kommer går de i dvale og deres gamle blader blir skjult av stauder og prydgress. Prøv Brunnera macrophylla, Dicentra spectibilis, Hosta eller Geranium.
Forhåpentligvis har du blitt inspirert til å plante noen løker i høst. Fortell meg hvordan du går videre eller ta kontakt hvis du ønsker hjelp med din beplantningdesign. Lykke til!