Hvordan designe hagen din

planlegg neste års hage nå

Hvis du tenker på å redesigne hagen din, er her noen tips for å komme i gang. Det er verdt å ta deg tid til å gå rundt i hagen din nå og tenke på hvordan den kan forbedres for neste sesong. På denne måten kan du bruke tid over vinteren på å planlegge hva du vil gjøre, og være klar til å komme i gang så snart våren kommer.

Høst og tidlig vinter er gode tider å starte…

Men når som helst er bra mens hagen forstatt er grønn. Det er verdt å ta seg tid til å gå rundt i hagen til å tenke på hvilke sider av hagen du liker, hvilke planter som fungerte bra og hvordan den kan forbedres for neste sesong. Her er noen nyttige spørsmål du bør stille deg selv:

  • Hvilke planter likte jeg best, og hvilke var de som passet best i hagen?
  • Hvilke planter var jeg ikke så glad i eller som ikke vokste særlig bra?
  • Var det noen planter som ikke gikk bra sammen? Ville det være bedre å flytte noen planter til nye steder i hagen?
  • Er det noen hull jeg kan fylle med flere planter? Vil jeg ha mer av en bestemt plante?
  • Er det noe nytt jeg vil ha med i hagen min, for eksempel et område for dyrking av mat eller kanskje et nytt sitteområde?

Planlegg hage med disse 7 tips

Tegn en enkel skisse over hagen din

Om mulig bør du måle den. På skissen bør du merke av alle plantene du har og alle hovedområdene i området, som for eksempel terrasse, bod..

Ta bilder av hagen din hvis du ikke allerede har gjort det

Hold oversikt regelmessig i løpet av sommerperioden etter hvert som hagen din utvikler seg. Dette er nyttig hvis hagen din endres over tid med ulike planter som blomstrer i forskjellige perioder.

Merk den flerårige planter

Noen planteblader forblir over vinteren, mens noen forsvinner helt. Når løvverket har dødd tilbake, er det vanskelig å huske hva som er der. Peoner er et godt eksempel på planter som forsvinner helt under jorden. Når våren kommer, risikerer du å skade eksisterende planter med mindre du vet hvor de er. Derfor bør du merke hver plante ved hjelp av en planteetikett, en pinne eller noe lignende ved siden av hver plante

Begynn å lage en plan

Begynn å tenke over og undersøke hvilke nye planter du vil ha, og de som kan passe godt med det du allerede har i hagen din. Ditt lokale hagesenter er et flott sted å begynne. Men også ta en titt på nettet, Pinterest eller blogger for å inspirere deg. Tenk om andre hage elementer du ønsker inkludere i hagen som en ny terrasse, utekjøkken eller pergola.

Lag en ønskeliste over plantene du vil legge til i hagen din

Mange av oss liker å besøke det lokale hagesenter om våren. Ofte er det slik at på våren er det for tidlig å se hva de vil ha til salgs på hele sommeren. Skjekk nå. Plantene ser kanskje ikke flotte ut nå men du kan få ideer om hva slags planter er til salgs. Ikke glem mindre leverandører også. De vil ha interessante utvalg av planter som kan være vanskelig å få tak i lokalt. Så det er helt klart verdt det å støtte mindre, uavhengige produsenter som kan selge små planter direkte til deg.

Kjøp frø for å dyrke dine egne planter hjemmefra

Det tar tid, men det er veldig tilfredsstillende å pleie planter fra frø og se hvordan de utvikler seg over tid. Dette er en billig måte å bygge opp plantesamlingen din og dyrke noen mer uvanlige planter.

Kontakt anleggsgartner eller hagedesigner i god tid

Våren er ofte for sent ettersom mange av hagearbeiderne allerede er forpliktet til prosjekter. Så det anbefales at du tar kontakt så snart som mulig for å komme i køen og unngå skuffelse. Ta en prat om dine ønsker og få en arbeidsplan slik at du kan planlegge rundt det.

Å bygge en hage er en dynamisk prosess. Bygg videre på suksessene dine. Lær av dine feil. Fremfor alt er det viktigste at du har det gøy og nyter prosessen. Med tiden vil du skape en hage du vil elske, og som er en unik refleksjon av deg.

Del innlegg

Vil du ha mer nyttig informasjon direkte til innboksen din?

Få bloggartikler så snart de er publisert, samt hagedesigntips og råd med nyheter om produkter av og til. Du kan melde deg av når som helst.

Vil du ha mer nyttig informasjon direkte til innboksen din?

Få bloggartikler så snart de er publisert, samt hagedesigntips og råd med nyheter om produkter av og til. Du kan melde deg av når som helst.