Prydgress: De mest lettstelte planter?

prydgress i hagen

Takket være plantedesignere som Piet Oudolf, har prydgress blitt populært innen moderne hagedesign. Det er lett å se hvorfor trenden har vokst så mye. Prydgress har mange attraktive egenskaper som gjør dem veldig allsidige planter. De kan være i forskjellige høyder, former og farger, og det er lett å finne en type som passer til hagen din, uansett hva slags stil hagen din har.

Prydgress kan være dekorativt og interessant i nesten et helt år. De bidrar med interesse i hagen ved å skifte med årstidene. Dramatisk løvtekstur på våren og sommeren, blomster på sensommeren og høsten, og hvis frøhodene forblir uklippet, ser de interessante ut på vinteren. Men de kommer spesielt til sin rett på denne tiden av året. Nå tar de midtpunktet og bringer farge og tekstur til hagen når andre planter er i prosessen med å dø.

Tre grunner til å bruke prydgress i hagen din

Gress er veldig lite krevende og trenger svært lite oppmerksomhet. Så de er en flott løsning for nybegynnere eller de som ønsker en hage med lite vedlikehold.

De fleste prydgress er også rådyrresistente planter, hvilket gjør dem til et godt tillegg eller erstatning for andre planter i hagen. Prøv å plante dem i blokker for å skjerme andre mer attraktive planter fra rådyr.

Det er mange forskjellige typer og stiler av gress å velge mellom. De kan være stående, gjennomsiktige, myke eller avrundede. Uansett om du har en hage med våt eller tørr jord, i sol eller skygge, er det mulig å finne noe som passer ditt uteområdet ditt.

Hvilke prydgress bør jeg velge?

Mange sorter er veldig hardføre og plages ikke av de kalde norske vintrene. Men ofte i hagesentre kan det være forvirrende når den hardføre gress er plasseres side om side med de som ikke tåler kulda i vinternorge. Alltid sjekk hardførhetssonen i området ditt mot etiketten. Gress som er ikke hardføre er som årlige blomster. De kan legge til høydepunkter i krukker og vokser til den første frosten.

Måter du kan bruke prydgress på

Kombinere med stauder for langvarige plantekombinasjoner

Prydgress bidrar med en rekke ulike teksturer i plantebedet ditt, og kan også tone ned dristige farger. Molinia caerulea ‘Blåtopp’ er et veldig godt eksempel for små hager.

Uformell hekk og levende skjermer

Bruk høyere, stående gress som Calamagrostis ‘Karl Foerster’ som hekk istendfor mer tradisjonelle busker. Plant med omtrent en halv meters avstand fra hverandre, så får du en hekk! Prydgress også fungerer fint rundt sitteområder eller for å dele opp uteområdet. Jeg liker spesielt godt de røde fargene på løvverket på Panicum virgatum ‘Cheyenne Sky’. Ellers Molinia ‘Transparent’ som er 1m høyde og har et delikat gjennomsiktig inntrykk.

Legg til bevegelse

Fra den mildeste brisen kan utseendet og lyden av vind gjennom gressene være magiske og tilfører et dynamisk element til hagen din. Prøv Brizia media.

Legg til høyde i en kant

For skruktur, bruk gress i stedet for en busk eller et tre- Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ når for eksempel 1,8 meter i høyde.

Myk opp kantene

Prydgress kan mykere kanter av stier, terrasser og andre landskapstrekk. Hakonechloa macra er en attraktiv løsning med blader som søler kantene.

Skap et fokuspunkt

Mange gress har varme sesongmessige farger eller kan skape vakre silhuetter. Prydgress kan fange det lave nordiske lyset på en spesielt vakker måte i vintermånedene.

Minimalistisk stemning

Prydgress passer deg perfekt hvis du foretrekker en hage med en mer dempet fargepalett men du ønsker flere nyanser enn kun grønt. Prydgress legge til sesongriktige toner med en mer subtil, avslappende stemning.

Plante i skråning

Noen sorter av prydgress hjelper til med å stabilisere jorda, som Fescue glauca – som også kun trenger vedlikehold hvert 2-3 år.

Som kontrastplante

Prydgress med stråfargede toner tar seg spesielt gode ut plantet mot mørke vegg, gjerder eller eviggrønne planter, slik som en klippet barlindhekk. I tillegg kan prydgress selv brukes som bakgrunn for andre planter.

Interessepunkter i små områder

Gress kan fungere veldig godt i potter og kasser. ‘Statement’-planter kan skape stadig skiftende stemninger eller fokuspunkter i uteområdet ditt. Chasmanthium latifolium er et veldig fint liten tuedannende gress med dekorative aks. Det er hardføre til sone H3 og kan kombineres med mer hardføre gress eller stauder.

Legg til vinterinteresse i hagen din

Siden de fleste prydgress ikke blir kuttet før etter vinteren, betyr det at de er synlige gjennom vintermånedene. Dette gjør dem like verdifulle som eviggrønne planter når det gjelder å tilby sårt tiltrengt skulpturell form og farge over vinteren. Om du ønsker å skape et dekorativt trekk av prydgresset, bør du velge en gress som er mer sannsynlig å være i stand til å håndtere vekten av snø. Miscanthus sinensis artene eller Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ fungerer bra.

winter glauca

Prydgress og allergi

Hvis du lider av luftbåren allergi, kan det fortsatt være mulig å nyte prydgress i hagen din. Du bø imidlertid være forsiktig når du velger sorten. Sterilt gress som ikke produserer pollen er best, for eksempel Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’. Andre lavallergen prydgress som Festuca glauca kan også fungere bra hvis du kutter ned blomstene når de ser ut til å stoppe frøene fra å slippe ut i luften. Ellers kan du velge planter som har gresslignende løvverk, som Liriope muscari, Hemerocallis, bambus, (f.eks. Fargesia Rufa) eller Sibiriris.

Sibiriris har graslignende blader

Den ultimate planten med lavt vedlikehold?

For gartneren som foretrekker en enkel tilnærming til hagen, tilbyr prydgress virkelig en god løsning med lite vedlikehold. Det er ikke ofte du finner en plante som kan nytes så lenge uten å kreve mye stell. Eviggrønne prydgress har en tendens til å kun kreve litt rydding årlig, vanligvis å kamme gjennom for å fjerne dødt/skadet løvverk, eller en lett trim på våren for å revitalisere dem. Løvfellende prydgress bør kuttes ned nær basen sent på vinteren/tidlig på våren, like før veksten begynner. Dette beskytter kronen på plantene mot overdreven våthet. Dette betyr at du får glede deg over prydgresset hele vinteren før de begynner å vokse igjen.

For mer informasjon om prydgress, sjekk ut boken Prydgress av Susanna Widlundh, eller hvis du ønsker et plantedesign med prydgress, vennligst kontakt meg.

Del innlegg
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter